Dit gerecht, gemaakt van appelen en aardappelen heeft verschillende namen.
Behalve hete bliksem, wordt het in de volksmond ook wel appelepröl, hiemel en eerde en onder en boven de tafel genoemd.
Zo staat in het Mestreechter Kookbook van Caris te lezen.

Het spek moet net onder water staan waarna het 30 minuten gekookt wordt.
Haal de klokhuizen uit de geschilde appelen en snij in vier stukken.
Schil de aardappelenen ontdoe ze van de oogjes.
Doe de aardappelen in een ketel, leg er de appelen overheen en het spek.
Kook alles gaar in 30 minuten.
Haal het spek uit de ketel en leg opzij.
Schudt het kookvocht af, zout en peper erbij en stamp alles door elkaar.
Snij het spek in schijfjes en leg het bovenop het gerecht dat heet wordt opgediend.

Ingredienten:

Voor 4-6 personen:
1.500 kg appelen (gemengde soorten mag)
1.500 kg aardappelen
500g spek
zout en versgemalen peper.

 
Start  |   Recepten  |   Zoeken  |   Favorieten
Bezoek ook mijn PSP site
© 2005 - 2021 Denhutsepot.be